Eljárások

masszazsMASSZÁZS

A masszázs egy olyan ősi gyógymód, amely során a fizioterapeuta módszeresen rendezett és adagolt erejű fogásokat alkalmaz a bőr felületén. A masszázs alkalmával az egész testfelületen meghatározott sorrendben és erővel kerülnek sorra a különböző fogások. Olyan esetekben indikált alkalmazása, mint a különböző mozgásszervi megbetegedések, izomtúlfeszülések, izomcsomók jelenléte, letapadások, viselkedészavarok. A masszázs biológiai hatásai a következők: az izom anyagcseréjének, rugalmasságának, tónusának fokozása, helyi keringésfokozás. Neurológiai megbetegedések esetén ingermasszázst végzünk a sérült idegpályák ingerlése és az izomtónus növelése céljából.

 

 

 

PASSZÍV KIMOZGATÁS
passziv

A fizioterápiás eljárások között a gyógytorna bír a legnagyobb szereppel: más kezeléssel nem helyettesíthető, a különböző mozgásszervi megbetegedések gyógyulásában kiemelkedő fontosságú. A gyógytornát a szakirodalom olyan speciális terápiaként tartja számon, amelynek célja magának a mozgásnak, illetve a vérkeringésnek, az idegműködésnek a helyreállítása, javítása. A gyógytornának két fajtáját különböztetjük meg: az aktív és a passzív tornát. A passzív torna vagy passzív kimozgatás esetében az ízület mozgáspályájának megtartása vagy beszűkült mozgáspálya esetében annak helyreállítása a fő cél. A passzív kimozgatást olyankor alkalmazzuk, amikor egy vagy több ízület inaktív (például sántaság vagy bénulás miatt), vagy az ízület mozgathatósága csökkent (például arthrosis miatt). Hatásai a következők: serkenti az ízületinedv-termelést, fokozza az ízületalkotó lágyrészek vérkeringését, az ízület mozgatásában szerepet játszó izmok rugalmasságát. A passzív kimozgatás során hatással vagyunk tehát az ízületinedv-termelésre, az ízületi tok, inak, szalagok rugalmasságára, és az ízületet mozgató izmokra, erekre, idegekre is.

 

manualMANUÁLTERÁPIA

A manuálterápia olyan fizioterápiás eljárás, mely során a mozgatórendszert érintő, reverzibilis elváltozásokat kezeljük. Segítségével az ízületek, illetve az adott ízület mozgatását végző izmok és lágyszöveti képletek kezelhetők. Szerepe a fájdalomcsillapításban is jelentős.

 

 

 

TERMOTERÁPtemoterapiaIA

A fizioterápiás beavatkozások között a termoterápia is nagy hangsúlyt kap. A hőkezelés a fizioterápia legerősebb ingerei közé sorolható. Amennyiben a terápia során használt hő magasabb a szervezet alaphőmérsékleténél, meleghatású kezelésről (például forrótekercs, meggymag párna) beszélünk, ellenkező esetben az alkalmazott eljárás a hideghatású kezelés (például jeges borogatás). A meleg- és a hideghatásra különbözőek a szervezet biológiai válaszai, ezért más-más, meghatározott tünetekre alkalmazzuk őket. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással mindkettő bír.

 

HIDROTERÁPIA
hidroterapia

Hidroterápia alatt a víz módszeres felhasználását értjük a fizioterápiás kezelések alkalmával. A gyógykezelés során a víz fizikai tulajdonságait (hőmérséklete, felhajtóerő, hidrosztatikai nyomás) használjuk adott tünetekre. A víz hőmérsékletét és a vízben végzett eljárásokat a terapeuta a tünetek függvényében alkalmazza a terápia során. A vízalatti kezeléseket alkalmazhatjuk például arthrosisban szenvedő társállatainknál, illetve traumás sérülések, neurológiai megbetegedések során a műtét utáni rehabilitációban. A megfelelő hőmérsékletű vízben végzett masszázs, passzív kimozgatás és tornagyakorlatok hozzájárulnak többek között a fájdalomcsillapításhoz, az izomerő növeléséhez, az idegi vezetőképesség növeléséhez.

 

AKTÍV TORNA

Az aktív torna a passzív torna mellett a gyógytorna egyik fajtája, mely során célunk az izomerő fokozása és az ízületi mozgáspálya fokozatos növelése. Ez utóbbiak nélkülözhetetlenek az önálló, aktív mozgáshoz, ami maga az egészség (fizikai és mentális) alapköve társállataink esetében is! Az aktív torna során használható eszközrendszer magában foglalja a különböző egaktivtornayensúlyozó eszközöket, a sztep padot, és a gimnasztikai labdákat is. Az egyensúlyozó eszközök nemcsak az izomerő növelését segítik, hanem a koordinációt, a propriocepciót is fejlesztik. Így nemcsak az ortopédiai, traumatológiai, neurológiai betegek kezelése során kiemelkedő a jelentősége a fent említett eszközök megfelelő használatának, hanem sportkutyák (agility, frisbee, vadászat) esetében is. Az aktív torna során a mélyizmokat is tudjuk erősíteni, ami az ízületek nagyobb fokú stabilitását eredményezi. Az ízületek stabilitásának növelése az ortopédiai elváltozások esetében hozzájárul a fájdalomcsökkentéshez is, míg sporttevékenységet folytató négylábúknál megelőzhetőek (megelőző bemelegítés mellett) a különböző sportsérülések is.

 

 

neurologiaibetegNEUROLÓGIAI MEGBETEGEDÉSEK

A neurológiai megbetegedések a központi és a környéki idegrendszer kóros elváltozásai. A leggyakrabban előforduló neurológiai megbetegedések társállataink esetében a gerincferdülés, csigolya-rendellenességek, cauda equina szindróma, Wobbler szindróma, spondylosis deformans, discus hernia (porckorongsérv). Abban az esetben, ha műtéti ellátás javasolt, a posztoperáció fázisában a fizioterápiának döntő szerepe van. Fizioterápiás ellátás nélkül nem, vagy csak nagyon lassan jön létre a rehabilitáció, aminek olyan következményei lehetnek, mint az izom kontraktúrája, beszűkült ízületi mozgáspályák stb. Általánosságban elmondható, hogy mind a prevenció (életmódváltás, izomerő növelése, izomerősítés a gerinc mentén a csigolyák stabilitásának növelése érdekében, a propriocepciót javító aktív tornagyakorlatok), mind a posztoperatív fázisban szerepe van a fizioterápiának a neurológiai beteg esetében is. A neurológiai beteg fizioterápiás kezelése során főként tónust fokozó vagy relaxáló masszázst, termoterápiát, hidroterápiát, flexor-reflex és extensor-reflex gyakorlatokat alkalmazunk, fő cél a mobilizáció. Ezenkívül beépülhet a terápiába a passzív kimozgatás, a stretching, az elektroterápia (TENS és mágneses tér kezelés), csakúgy, mint az aktív torna, ha a kutya már önállóan is képes járni.

 

nyujtasNYÚJTÁS (STRETCHING)

A nyújtás során a kutya izomzatát és a velük anatómiai illetve funkcionális kapcsolatban álló inakat kezeljük. Ezzel az eljárással az izomtúlfeszüléseket, izomrövidüléseket, és kontraktúrákat kezeljük azzal a céllal, hogy az izom hossza ne rövidüljön, ne szűküljön az általa mozgatott ízület mozgáspályája.

 

 

 

terapias ultrhang kezelesTERÁPIÁS ULTRAHANG KEZELÉS

A terápiás ultrahang mesterségesen, elektromos áram segítségével előállított mechanikai rezgés. Az ultrahang szintén, a természetben is előforduló energia. A gyógyászatban terápiás célból alkalmazott ultrahang fizikai (mechanikai és hőhatás) és biológiai hatást fejt ki a szervezetre. Az ultrahang hullámai rezgésbe hozzák a szöveteket. Fokozza a sejtek anyagcseréjét, gyulladás esetén a kezelt terület savasságát csökkenti. Az ultrahangot terápiás céllal elsősorban mozgásszervi megbetegedések esetén alkalmazzuk: degeneratív gyulladásos megbetegedések esetén (arthrosis, ínhüvely-gyulladás, ín-, szalagsérülés), illetve a spasztikus izomzat fokozott tónusának csökkentésére neurológiai betegek esetében.

 

BEMER VET MÁGNESES TÉR KEZELÉS

bemer 3000 vet magneses ter kezelesA mágnesterápia nem más, mint a mágneses tér gyógyító hatásának alkalmazása. Az indirekt elektroterápia csoportjába tartozik: elektromos áram segítségével egy másik energiaformát, mágneses teret hozunk létre. A mágneses tér szintén a természet energiái közé tartozik, tehát a fizioterápiás kezelések egyike, hiszen a Földnek is van mágneses tere. A mesterségesen létrehozott mágneses tér is hatással van az élő szervezetre. Hatására felgyorsul az anyagcsere, növekszik a szöveti oxigenizáció. A csontképző sejtek aktivitása fokozódik, az idegszövet vezetőképessége nő. Az idegszövet és a kötőszövet a mágneses tér hatására gyorsabban regenerálódik, emellett fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított. Ízületi betegségek, csonttörések, neurológiai megbetegedések, izom-, ín-, szalagsérülések, ficamok, zúzódások, akut/idült ínhüvely- gyulladás, emésztési zavarok esetén javasolt alkalmazása.

 

BEMER FÉNYTERÁPIA

Bemer vet fényterápia (660 nm-es piros fény): biostimulációs hatást fejt ki az élő szervezetre, vagyis serkenti a test öngyógyító képességét. Hatására a szövetek gyorsabban képesek regenerálódni, új sejtek, szövetek, hajszálerek képződnek. Gyulladáscsökkentő, duzzanatcsökkentő, fájdalomcsillapító hatással bír. Emellett csökkenti az izomfeszülést, segíti a sebgyógyulást.  

 

TENS

Manapság az egyik legelterjedtebb direkt elektroterápiás eljárás a TENS kezelés. Fájdalomcsillapításra (helyi vagy szegmentális) és izomstimulálásra, izmok tornáztatására (direkt vagy indirekt módon) alkalmazzuk. Ez utóbbi célja a degenerálódott vagy sorvadt izom erőteljes, fájdalmatlan összehúzódásának kiváltása az ép, antagonista izomzat ingerlése nélkül. Az ingerlés biológiai célja az izmozat anyagcseréjének biztosítása, az izomsorvadás megakadályozása.  

 

fitnessFITNESS

Sport- és munkakutyák esetében kiemelkedő fontosságú az edzések előtti helyes bemelegítés, és a tevékenység végeztével az igénybevett izmok nyújtása, hogy elkerülhetők legyenek a különböző izom-, ín-, szalagsérülések és az ízületeket (pl carpus) érő mikrotraumák. Emellett egyensúlyfejlesztéssel, propriocepció-fejlesztéssel, és az ízületek minél jobb stabilizálása érdekében, izomerő-növeléssel tudjuk hozzásegíteni a kutyákat egyrészt a minél jobb teljesítményhez, másrészt pedig a fájdalommentes aktív élethez. A futópad, a trambulin, a mogyorólabda, a tojáslabda, a fánkalakú-labda, és a különböző egyensúlyozó labdák, korongok, padok, csakúgy, mint a levegővel telt matrac, mind olyan eszköz, amely segítségével a különböző gyakorlatokon keresztül tudjuk fejleszteni az egyensúlyt, a propriocepciót. Emellett erősítjük a globális és mély izmokat anélkül, hogy az ízületeket terhelnénk. A fent említett eszközökön való munkát nemcsak a gazdik, hanem a kutyák is nagyon élvezik, hiszen pozitív megerősítéssel, dicsérettel, jutalomfalattal dolgozunk. Így nemcsak a fizikai aktivitás és annak rövid- és hosszútávú hatása a számottevő, hanem a kutya-gazda kapcsolatra is pozitív hatással van.