slide 3

Mi a kisállat-fizioterápia?

A kisállat-fizioterápia társállatok (kutya, macska, nyúl, vadászgörény, tengerimalac) számára nyújtott fizioterápiás tevékenység.

A néhány éve Magyarországon is elérhető, magas színvonalú szolgáltatás a prevenció és a rehabilitáció területén is egyre inkább ismertté válik, terjed. A humán gyógyászathoz hasonlóan a kisállat-gyógyászatban is kiemelkedő szerepe van a fizioterápiának a neurológiai, traumatológiai, ortopédiai megbetegedések, rendellenességek kezelésében.

 

A fizioterápiás kezelések főbb céljai a mobilizáció, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, izomtónus-szabályozás, vérkeringés-fokozás, az izomzat görcsös állapotának megszűntetése, az ingerületvezetés növelése, kontraktúrák kezelése, izomerő növelése. A fent említetteket olyan terápiás eljárásokkal érjük el, mint a különböző masszázstechnikák, passzív kimozgatás, manuál terápia, stretching, termoterápia, fototerápia, elektroterápia (TENS, terápiás ultrahang, mágneses tér kezelés), hidroterápia és aktív torna.
A fizioterápiás kezelések alapja minden esetben az állatorvosi diagnózis. Az első találkozás során megtörténik az állapotfelmérés, mely alapján a fizioterapeuta felállítja a terápiás tervet (6-8 hét). A terápiás terv tartalmazza a kezelések ajánlott számát (1-3 alkalom hetente, állapottól függően), és az alkalmazott eljárásokat is.


Sport- és munkakutyák esetében is kiemelkedő szerepe van a fizioterápiának, hiszen a sport (flyball, agility, frisbee, treibbal, terelés) és munka (obedience, őrző-védő foglalkozás, vadászat) előtti helyes bemelegítés, a rendszeresen végzett aktív torna, illetve a foglalkozások utáni nyújtás alkalmat ad a sérülések elkerülésére, az állóképesség, a koordináció, az egyensúly fejlesztésére. Mély izmok és globális izmok esetén az izomerő növelése hozzájárul az ízületek stabilitásának növeléséhez. Az aktív tornát olyan speciális eszközökön és gyakorlatokkal végezzük, amik segítségével a mélyizmok és a globális izmok is erősíthetők. Az izomerő növelésével az ízületek stabilitását is növelni tudjuk. Emellett elkerülhető az izomzat túlterhelése.  


Célunk minden esetben az, hogy az alkalmazott eljárásokkal, a kezeléseknek köszönhetően, a rehabilitáció idejét csökkentsük, ezáltal a következményes tüneteket (például izomrövidülés, ízületi mozgáspálya beszűkülése) elkerüljük, és minél tökéletesebb végtaghasználatot, fájdalommentes mozgást, egy aktív kutyaélet lehetőségét teremtsük meg.