Bemutatkozás

Lippai Kitti vagyok, kisállat-fizioterapeuta, és oktató a Szegedi Kutya Klubban. Aktív, családias kisállat-panziónkat 2015 tavaszán nyitjuk meg.

bemutatkozas2Emellett kisállat-felügyelettel is foglalkozom.
Én is elmondhatom magamról, hogy a társállatok gyerekkorom óta központi szerepet kaptak az életemben. Azonban hat évvel ezelőtt az alaszkai malamut kölyökkutyám, Giro megvásárlása mégis alaposan felforgatta az életem, és meghatározta  később a pályaválasztásomat is. A vele való igényes, iskolai keretek között is történő foglalkozás, illetve az öröklött mozgásszervi rendellenességei tereltek, vezettek az utamra, ahol, úgy érzem, helyemre kerültem.


Az ízületi műtéteit követően kerestem lehetőséget a posztoperatív rehabilitációra, de akkoriban Magyarországon erre még nem volt lehetőség. Egy évvel később indította el első egyéves tanfolyamát a Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság. Akkor tettem ígéretet magamnak, hogy amint lesz rá lehetőségem, elvégzem a tanfolyamot. 2014-ben kaptam meg az oklevelemet „kiválóan megfelelt” minősítéssel.


Magyarországon a kisállat-fizioterápia egyelőre nem olyan ismert és elterjedt, mint külföldön. A Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság elhivatott fizioterapeuta és állatorvos tagjainak köszönhetően azonban mind több kisállat-gyógytornász tud bekapcsolódni a társállatok rehabilitációjába, illetve a sport- és munkakutyák fizikai kondíciójának fejlesztésébe. Elsősorban ortopédiai, neurológiai, traumatológiai megbetegedések kezelésében tudunk jelentős segítséget nyújtani a fizioterápiás kezelésekkel.


Igyekszem a mindennapi kezelések és a hétvégi oktatói munka mellett mind több időt eltölteni saját kutyáimmal is. Ugyanis otthonunkban az elmúlt években a bundás családtagok száma egyre csak nőtt: jelenleg négy, számunkra a legkülönlegesebb ebbel osztozunk az otthonunkon. Rengeteget sétálunk, túrázunk, rendszeresen részt veszünk az agility és mantrailing foglalkozásokon. Nem vetjük meg az ügyességi és az engedelmes munkát sem, a dummy tréningről pedig ne is beszéljünk.


Kisállat- gyógytornászként speciális masszázstechnikákkal, termoterápiával, aktív és passzív tornával, direkt és indirekt elektro-, illetve fototerápiával segítem a kutyákat az aktív, fájdalommentes élet felé. Néhány szegedi állatorvos is felismerte már a fizioterápia jelentőségét a kisállat-gyógyászatban, ilyen szakember például Dr. Papp Zalán (Móravárosi Állatgyógyászati Központ) is, akinek köszönhetően egyre több társállat kezelésében tudok részt venni. Csodálatos érzés nap, mint nap látni, ahogy a kutyák fejlődnek a rehabilitáció során, csakúgy, mint a gazdákkal való aktív együttműködés, hiszen a céljaink közösek.